Gluren bij de buren

 Ik ben erg van de casuïstiek: van één mooie praktijk-case leer je vaak meer dan van een halve dag theoretisch brainstormen over de business case.  Gluren bij de buren kan daarom een erg nuttige aangelegenheid zijn, en gluren bij de buren wordt vooral interessant als we ons eens over de grens begeven. Want de best-practices in ons eigen land kennen we meestal wel.
Bij het gluren over de grens hebben we vaak de neiging om direct naar de Angelsaksische wereld te kijken. Deels terecht. Maar er zijn ook in andere landen en regio’s vaak opmerkelijk leuke en interessante cases te vinden. Zelf gluur ik vaak in Brazilië, omdat dat al lange tijd mijn tweede vaderland is. En het zal u wellicht verbazen, maar veel innovaties komen in Brazilië eerder aan dan in Nederland. Ik herinner me dat ik in de jaren negentig in Sao Paulo talloze vlotte mensen met mobieltjes aan het oor waarnam, toen je in Nederland nog gewoon met je kwartje naar de telefooncel liep als je onderweg een snel gesprek moest voeren.
Maar nu concreet: De meest gerespecteerde krant van Brazilië heet de Folha de Sao Paulo.


Die krant bevat diverse elementen die ook voor Nederlandse uitgevers interessant kunnen zijn, zoals TV Folha, te zien op http://www1.folha.uol.com.br/tv/  Op TV Folha ondersteunt de redactie nieuwsitems met films op locatie, aangevuld met beelden vanaf de redactievloer, waar bijvoorbeeld de hoofdredacteur zijn eigen visie op een situatie geeft of waar een redacteur met gasten discussieert over het onderwerp. Daarnaast geeft de krant met de Folhacóptero via animatiefilmpjes toelichtingen op actuele items; op dit moment worden bijvoorbeeld hier  - met een vlotte animatie plus voice over - de ontwikkelingen bij de burgemeestersverkiezingen in Sao Paulo geïllustreerd.
De Folha ken ik toevallig vanwege mijn banden met Brazilië. Maar er zijn ongetwijfeld ook Folha’s in Japan, Zuid-Afrika of Noorwegen. Regelmatig goed over de grenzen kijken is wat mij betreft een erg nuttige aangelegenheid voor alle professionals; want of je nu arts, voetbaltrainer of uitgever bent, de boeiendste innovaties kunnen overal vandaan komen. 

 (verscheen eerder op inct.nl, 2012)